Dit Twentse project van het ROC Twente, bedrijf Norma in Hengelo en Techwise Twente is ook in zekere zin zélf een startup. Namelijk één in het domein van het LevenLangLeren in de praktijk. Het bedrijf zit middenin de dynamiek van de ontwikkelingen van ‘Industrie 4.0’ en ‘Smart Industry’ en wil zijn medewerkers optimaal laten bijdragen daaraan. Dat vereist een belangrijke impuls aan hun vakmanschap en ondernemende houding en gedrag, die men ziet als de “motor voor verandering” in het bedrijf.
Daarbij komt dat ‘de werkvloer’ niet meer die is van voorheen of van de HR-instrumenten van voorheen. Robotisering en digitalisering leiden tot andere vormen van teamwerk en daartoe moeten de betrokkenen “permanent nieuwsgierig zijn.” Daartoe heeft men in co creatie een intern trainingproces ontworpen en concreet uitgevoerd, onder meer door de technici met hun leveranciers samen aan nieuwe technieken te laten werken. Leerbehoeften ontstonden zo uit de praktijk en werden door het samen ondergaan van “diverse rollercoasters” vertaald in maatwerkvormen van trainingen rond de thema’s vakmanschap en ondernemend gedrag.
Typerend: De gekozen aanpak slaat aan en leidt tot de ontwikkeling van nieuwe maatwerktrajecten voor LLL, een wezenlijk aspect in het aanbod en de doorgroei van de Centra in den brede. Inmiddels zijn ook andere bedrijven alert op dit succes en worden zij er bij betrokken “de verborgen potentie van de medewerkers” aan te spreken en hen zo zeer veel nieuwe impulsen te geven.