Aquabots

Het RDM Centre of Expertise werkt sinds 2014 met een reeks partijen in het bedrijfsleven, onderzoek, hbo, wo en zo’n 50 tot 75 studenten per jaar aan het programma Aquabots. Hierin ontwikkelt men ‘gerobotiseerde bootjes’, in feite drones voor onder en op het water, die meet- en inspectietaken kunnen verrichten waar de maritieme sector op velerlei wijze behoefte aan heeft en van afhankelijk is.

Dat vergt nogal wat. Want “golven zijn snel erg hoog voor kleine scheepjes” en water en elektronica zijn geen natuurlijke partner, zodat navigeren en communiceren uitdagend worden. Dat brengt de partijen uit onderzoek, ontwikkeling, ontwerp en innovatieve productie dan ook bijeen rond dit programma. Met een testlocatie binnen het waterbouwkundig laboratorium in het Innovation Dock van RDM en nu ook de Dronehaven daar is een experimenteerstation voor varende drones gerealiseerd in de Rotterdamse haven.

Inmiddels is een startup in ontwikkeling, dat vanuit de prototypes die het programma heeft ontwikkeld overgaat naar de productie van inzetbare ‘Aquabots’ voor verschillende taken en opdrachtgevers. Zulke drones kunnen door verschillende sensoren in te bouwen allerlei opdrachten doen bij inspectie en kwaliteitscontroles bij rivieren, havens en schepen.